baner low

900x620zdrowie5

Wskazówki żywieniowe w wybranych dolegliwościach występujących u chorych leczonych onkologicznie (chirurgia, chemio- i radioterapia).

Brak apetytu i jadłowstręt:

  • Całodzienną rację pokarmową należy podzielić na 5 ? 6 niewielkich objętościowo posiłków (czasami zaleca się do 7 małych porcji ? zależy to od stanu odżywienia chorego).
  • Przygotować jedzenie i podzielić je na małe porcje, gotowe do spożycia w każdej chwili, kiedy chory ma na to ochotę.
  • Używaj mniejszej zastawy stołowej, tzn. talerzy i sztućców.
  • Posiłki powinny być kolorowe, apetycznie podane, przyrządzane na bieżąco (świeże) z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół/przypraw ? tolerowanych przez chorego. Należy wyeliminować gotowe mieszanki przypraw: np. vegeta, przyprawa do kurczaka itp.
  • Na pół godziny przed posiłkiem należy wypijać wodę niegazowaną lub gotowaną (schłodzoną) z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki (jeśli nie ma stanów zapalnych i owrzodzeń w obrębie przewodu pokarmowego), nie popijać w trakcie jedzenia;
  • Urozmaicać posiłki ? wprowadzać nowe potrawy i nowe sposoby przyrządzania, od czasu do czasu korzystać z oferty restauracji);
  • Jeść ulubione produkty i dania (wykluczając ciężkostrawne, smażone, tłuste, nadmiernie słodkie i słone);
  • Można wzbogacić posiłki specjalnymi odżywkami dla osób chorych na nowotwory w postaci płynów do picia lub proszku, który można dodawać do potraw.   
  • Niezalecane są potrawy ciężkostrawne, wzdymające, smażone w tradycyjny sposób.
  • Spożywać pełnowartościowe posiłki (wykorzystywać produkty o wysokiej wartości odżywczej ? chude mięso, jaja, ryby, jaja, fermentowane przetwory mleczne, warzywa i owoce, kasze, makarony, oleje roślinne tłoczone na zimno, świeże masło (małe ilości) ? wybierać produkty tolerowane przez organizm chorego!
     Źródłem białka w diecie powinien być: drób bez skóry (indyk, kurczak), chuda cielęcina, królik, ryby ? gotowane w wodzie, na parze lub pieczone w pergaminie.
  • Niezalecane są słodycze i przekąski (np. chipsy, paluszki, krakersy itp.) Wyjątkiem jest gorzka czekolada (kakao powyżej 55%) ? źródło żelaza i magnezu (jeśli jest dobrze tolerowana!). Ponadto zamiast słodyczy zaleca się słodkie i kwaśne owoce: banany, gruszki, porzeczka czarna/czerwona, maliny, winogrona, suszone owoce, papaja itp. (należy kontrolować ich spożycie ze względu na zawartość cukrów prostych ? fruktoza).
  • Niezalecane są wszystkie kolorowe napoje (gazowane i niegazowane) ? np. Coca ? cola, pepsi, Fanta itp.
  • Ponadto posiłki powinny być spożywane powoli, w ciszy i spokoju.
  • Przed jedzeniem należy przewietrzyć pomieszczenie, w którym spożywa się posiłki, aby pozbyć się mieszanki rożnych zapachów, zniechęcających do jedzenia;
  • Wskazany jest spacer na świeżym powietrzu przed posiłkiem (jeśli pozwala na to Twój stan zdrowi).
  • Ważne jest estetyczne przygotowanie stołu przed posiłkiem (sposób nakrycia, zastawa stołowa).
  • Jeść przy stole wspólnie z bliskimi, jeśli tylko pozwala na to stan zdrowia;
  • Jeśli brak apetytu przedłuża się, skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym

Pomagają nam

magodent.fw magodent.fw clockwork janssen novartis fakraczki.fw osobyprywatne.fwpolskalive crosfit 100x70pjurella

Zapisz

Współpracujemy

pkopd.fw pkopd.fw pkopd.fw pkopd.fw pkopd.fw pkopd.fw aaa.fwalivia.fwfpzycie.fwfsm.fwinstytut.fwkidl.fwmagodent.fwpocancerowani.fwrak n roll.fwrenowa.fwrenowa.fw 

Zapisz