Czym jest chlorella i skąd pochodzi? W jakiej postaci powinno się ją spożywać i gdzie można ją znaleźć? Czy rzeczywiście może nam pomóc w walce z najgroźniejszymi chorobami? Zapraszamy do lektury naszego artykułu, gdzie znajdziecie odpowiedzi na wszystkie pytania.
Chlorella to słodkowodna alga pochodząca z Azji, witaminowo ? mineralna bomba, bogata w składniki odżywcze, mające zbawienny wpływ na nasz organizm. Zawiera najwyższą do tej pory stwierdzoną spośród wszystkich naturalnych organizmów koncentrację chlorofilu, który przyspiesza gojenie ran, chroni przed stanami zapalnymi i zwiększa ilość czerwonych krwinek we krwi. Alga ta zaliczana jest do elitarnego grona superfoods czyli żywności bogatej w najcenniejsze dla zdrowia witaminy i minerały takie jak A1, B1, B2, B6, B12, C i E oraz cynk, wapń, potas czy magnez. Wiele z nich to przeciwutleniacze chroniące przed działaniami wolnych rodników.
Chlorella od Purella Food to najczystsza odmiana tej mikroskopijnej algi, pochodząca z wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Nazywana multiwitaminą natury dostarcza organizmowi cennych składników i wykorzystywana jest w wielu aspektach codziennego życia. Świetnie sprawdza się np. w kuchni, jako dodatek do dań, koktajli i deserów a poprzez zawartość ponad 60% białka jest idealnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Pijąc regularnie koktajle z Chlorellą, możemy korzystnie wpłynąć na nasze trawienie, oczyścić organizm z toksyn i poprawić wyniki w badaniach morfologii krwi, zwłaszcza podnieść poziom hemoglobiny.
Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m. in. metale ciężkie, wiążą z białkami w wakuoli a następnie wydalają poza organizm ludzki.
Wiele badań wykazało również, że Chlorella posiada właściwości przeciwnowotworowe. Badanie z lutego 1998 r., opublikowane w magazynie ?Cancer Immunology Immunotherapy?, ujawniło, że ekstrakt białkowy z Chlorelli może hamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
W późniejszym badaniu z 2009 r., które pojawiło się w czasopiśmie ?Journal of Zhejiang University - SCIENCE B?, dowiedziono, że Chlorella ma wyraźny efekt chemoprotekcyjny, objawiający się indukowaniem apoptozy (naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie wielokomórkowym. Dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki). (SB. Ha, AP. Smith, R. Howden, WM. Dietrich i inni. Phytochelatin synthase genes from Arabidopsis and the yeast Schizosaccharomyces pombe. ?Plant Cell?. 11 (6), s. 1153?1164, 1999, Agnieszka Baranowska-Morek. Roślinne mechanizmy tolerancji na toksyczne działanie metali ciężkich. ?Kosmos?. 52)
W układzie odpornościowym człowieka funkcjonują m.in. następujące komórki obronne:
? Limfocyty B, które zwalczają bakterie,
? Limfocyty T, walczące z wirusami i nowotworami,
? Makrofagi przeciwstawiające się nowotworom, obcym białkom i substancjom chemicznym.
Chlorella pobudza aktywność limfocytów T i makrofagów (podnosi poziom interferonu) i zwalcza ciała obce takie jak bakterie, wirusy, substancje chemiczne i obce białka. Posiada również właściwości wiązania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu, dlatego sprawdza się jako środek wspomagający chemioterapię. W tym roku Purella Food zaangażowała się w akcję szerzenia wiedzy o dobroczynnym wpływie Chlorelli w walce z rakiem. Razem z fundacją Onkocafe oraz dietetykami i Pawłem Ochmanem z Weganon.pl, edukują pacjentów i pokazują jak można wykorzystać działanie algi w codziennym życiu.
Chlorella stanowi idealny dodatek do wielu dań. Oprócz intensywnego zielonego koloru (wartości wizualne potraw) stosowana jest, jako bogate źródło wielu składników odżywczych. Najlepiej stosować ją w daniach na surowo (typu raw). W ten sposób zachowujemy maksymalną ilość witamin i peptydów w niezmienionej formie. Koktajle, pesto, batony, trufle, kremy na bazie mleka kokosowego, czekoladki nadziewane kremem z chlorellą i kaszą jaglaną, budynie czy galaretki to przykłady użycia tej algi. Można dodać do ulubionej granoli, wymieszać i spożywać na każde śniadanie.
By poprawić smak potraw najlepiej stosować ją w połączeniu z sokiem z cytryny. Ma to również swoje uzasadnienie w lepszym przyswajaniu żelaza, który wiąże się z kwasem askorbinowym (witaminą C). - Wypowiedź Paweł Ochman, Weganon.pl:
Chlorella wykazuje nie tylko właściwości przeciwnowotworowe jej działanie sprawdza się również w walce z wieloma innymi chorobami takimi jak borelioza czy fibromialgia. Udowodniono także, że regularne przyjmowanie algi obniża poziom dioksyn (szkodliwe toksyny) w mleku karmiących matek. Jest całkowicie bezpieczna, może być podawana małym dzieciom i kobietom w ciąży. Dzięki dużej zawartości witaminy C, ta słodkowodna alga potrafi uchronić nasz organizm przed wirusami i infekcjami. Chlorella zawiera w sobie jeszcze jeden ?sekretny? składnik. To hormon wzrostu (Chlorella Growth Factor - CGF), który wytwarzany jest podczas procesu fotosyntezy i pozyskiwany z jądra algi. CGF chroni materiał genetyczny ludzkich komórek, przyspieszając procesy naprawcze, a tym samym zwiększając zdolność komórek do samooczyszczenia i autonaprawy. Przede wszystkim CGF stymuluje nasz układ odpornościowy i wspomaga i regenureje ciało po odbytej chorobie lub ciężkich ćwiczeniach. Wspomaga również zdrowy wzrost u dzieci. Jedną z najważniejszych funkcji CGF jest umiejętność ?naprawiania? komórek. Zawarte w nim kwasy nukleinowe wpływają na procesy regeneracyjne komórki i odbudowują je. Chlorella to także obrońca przed nowotworami i przewlekłymi chorobami zwyrodnieniowymi. Wspomaga organizm podczas chemioterapii oraz teleradioterapii i stymuluje go do regeneracji.
Codzienna suplementacja Chlorellą od Purella Food dodaje siły, wpływa na dobre samopoczucie i działa jak ochronna tarcza dla organizmu. Dostarcza niezbędnych minerałów i witamin i wspomaga walkę z wieloma chorobami. Wystarczą 3 g Chlorelli dziennie przyjmowanej w postaci tabletek lub proszku.
Chlorella do kupienia w drogeriach Rossmann oraz sieci Piotr i Paweł. Purella Food to naturalne produkty spożywcze najwyższej jakości, pochodzące wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych i certyfikowanych źródeł. Purella Food. Enjoy Pure Life.
dr nauk o zdrowiu Marta Dąbrowska-Bender: Chlorella (mikroalga) jest jednokomórkowym przedstawicielem królestwa roślin, należącym do gromady zielenic. Chlorella wykazuje zdolność do wzrostu zarówno w słodkiej, jak i słonej wodzie. Głównym składnikiem biomasy alg jest woda (około 75-90% świeżej mokrej masy) i węglowodany (około 60% suchej masy z przewagą polisacharydów). Białka stanowią około 7-15% ich suchej masy i są to głównie glikoproteiny i metaloproteiny, zawierające aminokwasy egzogenne. Algi są także źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tj. kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas arachidonowy (AA), a także kwas gamma-linolenowy (GLA). Ponadto zawierają one chlorofil, polifenole (tj. fukole, floretole, fukofloretole - wykazujące działanie antybiotyczne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i chelatujące jony metali), związki biogenne działające przeciwbakteryjnie, naturalne barwniki (ksantofile, tj. luteina, zeaksantyna), witaminy (B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, karotenoidy) oraz makro- i mikroskładniki (występujące w dobrze przyswajalnej postaci), jako związki kompleksowe i metaloorganiczne, tj. żelazo, miedź, brom, cynk, jod, wapń, magnez i mangan. U wielu gatunków glonów, zwłaszcza morskich (brunatnice, krasnorosty, zielenice), stwierdzono obecność różnorodnych chemicznie związków organicznych o bardzo szerokim zakresie aktywności biologicznej i farmakologicznej. Są to metabolity glonów o właściwościach cytostatycznych, (np. laksafycyna, scytofycyna, antazolina), niektóre glikoproteiny sulfonowane oraz inne związki o działaniu przeciwnowotworowym. Z tego powodu coraz więcej uwagi poświęca się, więc chemioprewencji nowotworów, czyli strategii opierającej się na zastosowaniu substancji bioaktywnych, naturalnie występujących w żywności bądź nietoksycznych środków farmakologicznych w celu zahamowania lub spowalniania procesu kancerogenezy, a nawet jego odwrócenia. Ponadto wiele badań naukowych wykazało, że związki biologicznie aktywne pozyskiwane z glonów wykazują właściwości przeciwnowotworowe, co może odegrać istotną rolę w profilaktyce i wspomaganiu procesu leczenia chorób nowotworowych. Niemniej jednak dostępne doniesienia naukowe nie są jednoznaczne, dlatego zagadnienie to wymaga dalszych, wieloośrodko-wych i niezależnych badań klinicznych.