Wskazówki żywieniowe w wybranych dolegliwościach występujących u chorych leczonych onkologicznie (chirurgia, chemio- i radioterapia).
- Nadmierna utrata masy ciała:Całodzienną rację pokarmową należy podzielić na 5 ? 8 posiłków, podawanych w mniejszych ilościach (lecz częściej) i o stałych porach dnia.
- Posiłki muszą być lekko strawne, tzn. gotowane w wodzie, na parze lub pieczone w pergaminie (w niskiej temperaturze ? poniżej 100?C lub maksymalnie do 150?C).
- Posiłki powinny być kolorowe, apetycznie podane i spożywane w spokoju.
- Zalecane są produkty zbożowe, to: płatki owsiane, ryż pełnoziarnisty (również biały), kasza jaglana, gryczana.
- Płyny należy wypijać pomiędzy posiłkami, a nie w trakcie jedzenia. Na 30 minut przed posiłkiem wypij szklankę wody mineralnej niegazowanej ze świeżo wyciśniętą cytryną lub limonką (świeżym imbirem).
- Zwiększać kaloryczność posiłków poprzez dodawanie do potraw drobnych kasz i makaronów, ryżu, ziemniaków, zmielonych nasion i orzechów, gotowanych warzyw, olejów roślinnych wysokiej jakości (tłoczonych na zimno), świeżego masła oraz śmietany (maksymalnie do 18% tłuszczu).
- Kaloryczność zup i sosów można zwiększać poprze dodawanie świeżych jaj, jogurtów naturalnych (do 3-4% tłuszczu), śmietany (do 18% tłuszczu), pełnego mleka (do 3,8% tłuszczu) oraz mielonych orzechów.
- Desery wzbogacaj twarożkami naturalnymi, mielonymi orzechami lub nasionami, suszonymi owocami (bez dodatku cukru) oraz miodem naturalnym.
- Niezalecane są potrawy tłuste, smażone, wędzone, marynowane, peklowane, z dużą ilością soli, zupy i sosy z dodatkiem zasmażki (ciężkostrawne, długo zalegają w żołądku, a spożywane przez chorego mogą wywołać dolegliwości przewodu pokarmowego).
- Posiłki i zakupy planuj z wyprzedzeniem.
- Przed posiłkiem wyjdź na spacer, aby pobudzić apetyt.
- Przed spożyciem posiłku przewietrz mieszkanie lub zjedz je na tarasie (np. w gronie najbliższych lub przyjaciół).
- Jeżeli stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety sprawia, że chory wolno przybywa na wadze, należy rozważyć z lekarzem uzupełnienie tradycyjnej diety gotowymi dietami przemysłowymi.