W artykule opisujemy ogólne zalecenia żywieniowe po przebytej operacji chirurgicznej, na przykład w obrębie jamy brzusznej. W okresie 1 miesiąca od wykonania zabiegu należy zwiększyć liczbę posiłków do 6 ? 8 dziennie (o niedużej objętości) oraz stopniowo rozszerzać dietę, dostosowując ją do indywidualnych potrzeb chorego. Potrawy powinny być gotowane i rozdrabniane (lub rozcieńczane płynami jeśli zachodzi taka potrzeba).
Produkty i potrawy zalecane to:
- pszenne pieczywo,
- biszkopty,
- makarony i kasze drobne,
- biały ryż i płatki ryżowe,
- warzywa gotowane w wodzie lub na parze (tj. marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, dynia, buraki, cukinia bez skóry i pestek itp. według tolerancji chorego),
- pieczone jabłka,
- rozdrobnione banany i brzoskwinie,
- soki owocowe i warzywne rozcieńczone z wodą,
- gotowane i rozdrobnione mięso z indyka, kurczaka oraz ryb morskich,
- jaja gotowane na miękko,
- zupy na wywarach warzywnych bez dodatku bulionów i kostek rosołowych;
- chude produkty mleczne (jogurt naturalny do 2% tłuszczu, ser twarogowy chudy i półtłusty, kefir i maślanka naturalna, mleko ukwaszone);
- niewielka ilość świeżego masła i oleju roślinnego tłoczonego na zimno (przechowywanego w ciemnej butelce);
- przyprawy łagodne (świeże i naturalne),
- woda mineralna niegazowana,
- słaba zielona herbata, herbatki owocowe naturalnie aromatyzowane, napary z ziół (według zaleceń lekarza),
- kompoty niskosłodzone, kisiele i budynie domowej roboty.
Ponadto należy spożywać produkty naturalne o niskim stopniu przetworzenia (niemarynowane, niepeklowane, niewędzone oraz pozbawione sztucznych środków słodzących, barwiących, smakowych i konserwujących).
o autorze:
absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Wydziału Nauki o Zdrowiu. Autorka i współautorka wielu prac naukowych, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Obecnie zajmuje się edukacją i poradnictwem dietetycznym pacjentów onkologicznych, uwzględniając ich indywidualne potrzeby żywieniowe, związane z aktualnym stanem zdrowia (dietetyk w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie ? Klinika Onkologii). Jednocześnie dietetyk w Poradni Nefrologiczno ? Transplantacyjnej w Warszawie, gdzie konsultuje i monitoruje stan odżywienia oraz sposobu odżywiania się pacjentów po przeszczepieniu wątroby/nerki oraz chorych z przewlekłą niewydolnością nerek, leczonych zachowawczo bądź poddanych dializoterapii. Ponadto pracownik naukowo ? dydaktyczny w Zakładzie Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie oprócz realizacji zajęć dydaktycznych, prowadzi prace naukowo ? badawcze w zakresie subiektywnej oceny jakości życia w chorobach przewlekłych.
dr n. o zdrowiu Marta Dąbrowska?Bender - Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.