Wskazówki żywieniowe w wybranych dolegliwościach występujących u chorych leczonych onkologicznie (chirurgia, chemio- i radioterapia).
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
- Myj zęby po każdym posiłku (jeśli nie ma stanów zapalnych błony śluzowej, płucz jamę ustną gotowymi preparatami przystosowanymi do jej higieny).
- Pij więcej płynów w ciągu dnia ? głównie woda mineralna niegazowana z dodatkiem świeżo wyciskanych soków owocowych lub warzywnych (cytryna, limonka, imbir, burak, żurawina), z dodatkiem świeżych listków mięty.
- Zaburzenia odczuwania smaku można łagodzić poprzez podawanie choremu produktów kwaśnych (m.in. kwaśne owoce, kwaszona kapusta i ogórki)
- Sporadycznie pij pepsi lub coca-colę (neutralizuje metaliczny posmak w jamie ustnej).
- Żuj gumę miętową (bezcukrową) między posiłkami lub sporadycznie ziołowe landrynki (z melisą, miętą, lipą, szałwią, tymiankiem itp.)
- Nieprzyjemny smak w ustach możesz neutralizować mrożonymi owocami ? truskawki, maliny, wiśnie, czarne jagody, czarna porzeczka itp. (możesz je ssać podobnie jak cukierki, jeśli nie masz stanów zapalnych w jamie ustnej). Mogą to być również świeże, umyte i obrane ze skóry owoce.
- Do gotowych potraw dodawaj świeże zioła lub przyprawy (tymianek, majeranek, cząber, czosnek niedźwiedzi w liściach, rozmaryn, miętę, bazylię, lubczyk, czumbrice itp. (zmieniają smak potrawy).
- Do nabiału, koktajli i deserów dodawaj miód naturalny.
- Unikaj jedzenia gorących i zimnych posiłków (posiłki powinny być letnie lub w temperaturze pokojowej).
- Sztućce metalowe możesz zastąpić sztućcami plastykowymi, ceramicznymi lub drewnianymi (neutralizują nieprzyjemny smak w ustach).