900x620zdrowie4

Wskazówki żywieniowe w wybranych dolegliwościach występujących u chorych leczonych onkologicznie (chirurgia, chemio- i radioterapia).

Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu

  • Myj zęby po każdym posiłku (jeśli nie ma stanów zapalnych błony śluzowej, płucz jamę ustną gotowymi preparatami przystosowanymi do jej higieny).
  • Pij więcej płynów w ciągu dnia ? głównie woda mineralna niegazowana z dodatkiem świeżo wyciskanych soków owocowych lub warzywnych (cytryna, limonka, imbir, burak, żurawina), z dodatkiem świeżych listków mięty.
  • Zaburzenia odczuwania smaku można łagodzić poprzez podawanie choremu produktów kwaśnych (m.in. kwaśne owoce, kwaszona kapusta i ogórki)
  • Sporadycznie pij pepsi lub coca-colę (neutralizuje metaliczny posmak w jamie ustnej).
  • Żuj gumę miętową (bezcukrową) między posiłkami lub sporadycznie ziołowe landrynki (z melisą, miętą, lipą, szałwią, tymiankiem itp.)
  • Nieprzyjemny smak w ustach możesz neutralizować mrożonymi owocami ? truskawki, maliny, wiśnie, czarne jagody, czarna porzeczka itp. (możesz je ssać podobnie jak cukierki, jeśli nie masz stanów zapalnych w jamie ustnej). Mogą to być również świeże, umyte i obrane ze skóry owoce.
  • Do gotowych potraw dodawaj świeże zioła lub przyprawy (tymianek, majeranek, cząber, czosnek niedźwiedzi w liściach, rozmaryn, miętę, bazylię, lubczyk, czumbrice itp. (zmieniają smak potrawy).
  • Do nabiału, koktajli i deserów dodawaj miód naturalny.
  • Unikaj jedzenia gorących i zimnych posiłków (posiłki powinny być letnie lub w temperaturze pokojowej).
  • Sztućce metalowe możesz zastąpić sztućcami plastykowymi, ceramicznymi lub drewnianymi (neutralizują nieprzyjemny smak w ustach).
      • Myj zęby po każdym posiłku (jeśli nie ma stanów zapalnych błony śluzowej, płucz jamę ustną gotowymi preparatami przystosowanymi do jej higieny).

      • Pij więcej płynów w ciągu dnia ? głównie woda mineralna niegazowana z dodatkiem świeżo wyciskanych soków owocowych lub warzywnych (cytryna, limonka, imbir, burak, żurawina), z dodatkiem świeżych listków mięty.

      • Zaburzenia odczuwania smaku można łagodzić poprzez podawanie choremu produktów kwaśnych (m.in. kwaśne owoce, kwaszona kapusta i ogórki)

      • Sporadycznie pij pepsi lub coca-colę (neutralizuje metaliczny posmak w jamie ustnej).

      • Żuj gumę miętową (bezcukrową) między posiłkami lub sporadycznie ziołowe landrynki (z melisą, miętą, lipą, szałwią, tymiankiem itp.)

      • Nieprzyjemny smak w ustach możesz neutralizować mrożonymi owocami ? truskawki, maliny, wiśnie, czarne jagody, czarna porzeczka itp. (możesz je ssać podobnie jak cukierki, jeśli nie masz stanów zapalnych w jamie ustnej). Mogą to być również świeże, umyte i obrane ze skóry owoce.

      • Do gotowych potraw dodawaj świeże zioła lub przyprawy (tymianek, majeranek, cząber, czosnek niedźwiedzi w liściach, rozmaryn, miętę, bazylię, lubczyk, czumbrice itp. (zmieniają smak potrawy).

      • Do nabiału, koktajli i deserów dodawaj miód naturalny.

      • Unikaj jedzenia gorących i zimnych posiłków (posiłki powinny być letnie lub w temperaturze pokojowej).

      • Sztućce metalowe możesz zastąpić sztućcami plastykowymi, ceramicznymi lub drewnianymi (neutralizują nieprzyjemny smak w ustach).

Pomagają nam

stra.fw bayer magodent.fw advalue magodent.fw novartis fakraczki.fw osobyprywatne.fw crosfit               

Współpracujemy

pozdrowie.fw pkopd.fw pkopd.fw pkopd.fwpkopd.fwpkopd.fwpkopd.fwaaa.fwalivia.fwfpzycie.fwinstytut.fwkidl.fwmagodent.fwrak n roll.fwb-life 

Zapisz